Digital kultur på Universitetet i Bergen

Edit 15.08.2017: Jeg fikk en forespørsel fra en student på DIKULT om å linke til hans blogg som gir et nytt synspunkt på hvordan det er å være student på UIB og DIKULT i dag. Sjekk den gjerne ut her: http://rekt.blogg.no/. Jeg står fortsatt for meningene mine i dette innlegget, men jeg har ingen formening om hvordan studiet er i dag, og vet ikke om noe er endret på. Derfor syns jeg det er nyttig å fremme en blogg som har en annen synsvinkel på studiet slik det er i dag. Hvis det skulle være interresant begynner jeg nå mitt siste år på Interaktivt Design på Westerdals og skriver (litt) om det på min blogg www.cejoblog.com

 

Jeg har nå gått ferdig tre semester digital kultur på universitetet i Bergen, og har i grunnen vært veldig usikker på om jeg skulle fortsette. Tidligere dette semesteret hadde jeg faktisk bestemt meg for å droppe ut av studiet for å begynne på høgskolen i Hønefoss. Jeg skulle da jobbe hele vårsemesteret og hadde avsluttet lån og stipend og begynt å søke jobber. Men nå i det siste har jeg hørt mye dårlig om høgskolen i Hønefoss også, der mye av kommentarerene gikk på at det var mye useriøse studenter (siden alle kommer inn, uansett karakter) og ikke så gode lærere heller. Da var jeg redd for at jeg kom til å drope ut av den skolen også, og det ser ikke bra ut på CVen! Så jeg bestemte meg derfor å fullføre bachelorgraden på digital kultur i Bergen, og heller ta det der i fra. 

Anbefaler ingen å ustette lesingen ex.phil eksamen. Jeg tror jeg gråt hver dag i en uke!

Mitt ønske er å bli webdesigner/webutvikler, jeg har også åpnet øynene for å lære meg programmering, og kan se for meg at dette også er et yrke jeg kan være interessert i. Det jeg skriver er derfor svært personlig sett ut i fra hva jeg ønsker å lære og hva jeg føler jeg kan bruke av det jeg har lært. Grunnen til at jeg i utgangspunktet ønsket å droppe ut fra digital kultur var at det ikke var helt de fagene jeg hadde sett for meg. Første semester handlet kun om ex.phil og akademisk skriving, så dette var jeg forberedt på at kom til å bli kjedelig. Men da 2. semester startet var heller ikke det helt slik jeg hadde forestilt meg. Jeg klarte meg allikevel godt dette semesteret også, og lærte om digitale sjangere som elektronisk litteratur (veldig kjedelig), dataspill (passe interresant) og digital kunst (litt interresant) + datahistorie (ganske interresant). Jeg visste at neste semester hadde et fag som het "webdesign", så jeg valgte å fortsette studiet for å kunne få med meg dette faget også. Det er jeg veldig glad for at jeg gjorde, for her lærte jeg mye nytt om HTML og CSS og fikk endelig muligheten til å gjøre masse praktisk arbeid med koding og designing. Min gruppe laget til slutt en helt ny nettside for bandet "SandmarX" og jeg er veldig fornøyd med innsatsen og resulteatet (har ikke fått karakter enda). 

Eksamensoppgave i dikult105 - Webdesign. Dette er den praktiske oppgaven. I tillegg til denne måtte vi levere en rapport og en analyse av valgfri nettside. Link til nettsiden her, dessverre fungerer den dårlig i IE8 (og ned). 

Mitt tredje semester har også handlet om kultut og normer i informasjonssystemet der temaet har vært overvåking, internett identiteter og digital media etikk, jeg syns dette faget har vært helt greit å jobbe med. Det er interresante temaer, men når man er litt skolei slik jeg er kan det være vanskelig å følge ordentlig med når man ikke ser hvordan man skal bruke dette som webutvikler/programmerer.

En stor frykt jeg har hatt en stund er et fag jeg skal ha til høsten 2013, som kun handler om elektronisk litteratur. Jeg har hatt litt om dette faget tidligere, og syntes det var fryktelig kjedelig å komme seg gjennom. Men da jeg satt å jobbet med eksamen dette semesteret satt jeg sammen med studenter som hadde dette faget og de hadde fått i oppgave å lage sin egen elektroniske litteratur (man kunne også velge å analysere andres verk), som vil si å bruke det man har lært i "webdesgin", og jobbe praktisk med HTML og CSS. Da jeg fikk vite dette fikk jeg ett nytt syn på dette faget, og fremtiden i digital kultur så ikke så kjedelig og tørr ut!  

Fremtiden

Nå til våren skal jeg kun ha valgfag, og da har jeg planer om å velge fag som handler om programmering og databaser, noe jeg ser veldig frem til! Dette semesteret kan man velge mellom alle de åpne fagene på uib. Jeg håper vårsemesteret blir mer praktisk og mer rettet mot et bestemt yrke enn de mine tidligere fag har vært. For til nå føler jeg at jeg ikke kan bli noe annet enn arbeidløs eller evig student (eventuelt konsulent). 

Jeg har lenge følt at jeg har valgt feil fag, og jeg skulle ønske det var noen som kunne skrevet en personlig oppfatnign av faget før jeg skulle starte. Det er grunnen til dette innlegget, slik at dere som vurderer dette studiet også kan lese om hva en veldig skolelei student mener om det. Jeg ser mye lysere på digital kultur nå enn da jeg startet, så jeg har stor tro på at det faktisk blir bedre for hvert semester. Mitt neste semester bare valgfag, så da kan jeg jo bare skylde på meg selv om det ikke blir bra. Håper dette hjalp!

Publisert: 16.12.2012 @ 01:39 Kategori: Universitetet i Bergen Kommentarer: 1

1 kommentar

Postet av: ZombieDoll

Dato: 16.12.2012 Tid: 10:27 URL: http://zombiedoll-blogg.no
Eg er jaffal veldig glad for at du bestemde deg for å bli hjå oss andre slitarane på Høgda! xD Og som evig student, syns eg for så vidt at digital kultur er blant dei beste studiane eg har teke! :O Kanskje berre slått av engelsk grunnfag på HSF.

Men eg trur nok det er mange som føler som deg når dei byrjar å studere. Det er utruleg mange useriøse studentar der ute (har vore ein av dei sjølv! ;op) og masse elendige skular og fag. Mitt inntrykk er at om det er det viktigaste for deg, så må du inn på høgare studium som stiller litt krav til å kome inn. Alle skular eg har vore innom som har "ope" opptak, har eit hav av folk som eigentleg berre er der fordi dei ikkje anar kva dei vil, eller som berre "tok noko".

Eg trur eigentleg ei bachelor på UiB gir rimeleg god kompetanse, og programering gir jo gode jobbmoglegheitar! ;o) I og med at eg sjølv har surra på med ørten kreativ fagrettningar, har eg innsett at det er like greit å ta noko med masse teori, og heller leggje løypa i min rettning i etterkant. Kreative fag gir ikkje akkurat dei beste moglegheitane, og er håplaust å finne jobb innan. Ser du meg som filmregisør eller? xD

Sats på å fullføre bacheloren din søtnos! Ta heller dei kreative delane som ekstra kurs eller på hobbybasis. Du får utruleg mykje att for det når du skal ut og kjøpe deg hus om eit og eit halvt år! ;oD

Skriv en ny kommentar

Hei og velkommen til min blogg! Jeg er ei år gammel jente som skriver om min hverdag som student i Bergen. Mitt ønske er å kunne jobbe som webdesigner/webutvikler, eller kanskje programmerer.
Cecilie
Webdesign, trening og studier
Venneforespørsel
cejo.design@gmail.com
hits